İnsanoğlu var olduğundan beri karşılaştığı problemlere çeşitli çözümler bulmuştur. İşe yaradığını gördüğü yöntemleri birbirlerine aktarmışlardır. Geliştirilen yöntemlerin üzerine gidip benimsemiş, onlara değer vermişlerdir.
Denize kıyısı olan topluluklar birbirinden haberdar olmadan farklı tiplerde kayıklar, tekneler ürettiler. Coğrafyalarının özelliğine göre farklı şekillerde suyun üzerinde kalıp ilerleme yöntemleri geliştirdiler. Kimisi ağaçları oyarak, kimisi bambu ağaçlarını birleştirerek…Çözüm yöntemleri farklıydı ancak problemleri aynıydı.
Soğuk kış aylarında yiyecek ihtiyacını karşılamak isteyen topluluklar yiyecekleri saklama yöntemleri geliştirdiler. Bunu da birbirlerinden haberdar olmadan yaptılar. Coğrafyanın özelliğine göre kimisi kurutarak, kimisi tuzlayarak… Kimisi çömlekler yaparak, kimisi derin dondurucuda saklayarak...
İnsanlar iletişimde ve ilişkide olduğu kişilerle problemler yaşıyor. Herkes karşılaştığı problemlere çözüm üretiyor. Üretilen bu çözümler, kimse birbirinden haberdar olmadan gerçekleşiyor.
Problemlerimiz aynı fakat çözüm yöntemlerimiz farklıdır.
Kimisi; “Çeşitli mesleklerden tanıdıklarım, çevrem olursa yaşayacağım zorluğu bu bağlantılarımı kullanarak halledebilirim” diyor.
Kimisi; “Bilgi eksikliğinden dolayı problemler yaşadım. Bilgiden zarar gelmez” diyerek,yaşayacağı veya yaşamayacağı tüm problemlerin çözümünü öğrenmeye çalışıyor.
Kimisi; “Pratik bir insanımdır. Çevrem olmasa her şeyi bilmesem de karşıma çıkan problemleri bir şekilde halledebiliyorum” diyor.
Kimisi; “Çeşitli mesleklerde insanlar tanımasam bile, yetki sahibi olduğum sürece insanları yönetebilirim. İnsanları yönetirsem yaşayacağım sorunların üstesinden gelebilirim. Bunun için saygın bir kimliğimin olması gerekir” diyor.
Kimisi ise; “İmkânlarım; param, arabam, bahçem, işyerim elimde olduğu sürece yaşayacağım sorunları halledebilirim” diyor.
İnsan bu çözüm yöntemlerinden birisini ustalaştırdığı için bunu uygulamak kolayına gelir. Diğer yöntemlerde bir marifeti gelişmediyse ilk başta zorlanır. Sonrasında ise pes de edebilir. Elindeki yöntemi tek doğru yöntem olarak hayatına geçirebilir.
Coğrafi özelliğine göre insan tekne ve çömlek yaparak sorunları çözebiliyor. Peki, benim ilişkilerimde kendi coğrafi özelliğime uyumlu yöntemlerim neler olmalı? Benim hayattan isteklerim, elimdeki çözüm yöntemlerime uyumlu mu?
Nasıl tekne yapamadığımda karşı kıyıya geçemiyorsam… Yazın ürettiğim sebzeleri saklayacak yöntemim yoksa onları kışın yiyemiyorsam… İlişkilerimde de beni karşı kıyıya geçirecek, kışın da ilişkimi sürdürecek yöntemlerim olmadığında bu hayatta bocalıyorum. İlerleyemiyorum.
Oysa her insanın benzer problemleri var. Birçok insan bu problemleri çözerek hayatını kolaylıkla yönetebiliyor. Karşı kıyıya geçerken boğulmuyor, kışın aç kalmıyor.
Karşılaştığımız problemlerde takılıp kalmamak için… Her defasında “yine mi” dememek için… Doğru çözümleri üretebilmemiz gerekiyor. Çünkü insanların problemleri aynı, buldukları çözümler farklıdır. Farklı çözümler insanları farklı sonuçlara götürür.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insanların karşılaştığı problemlere çözüm üretecek stratejiler vermektedir. Bu stratejileri uygulayarak doğru çözümü bulabiliriz.
Video Linki: